Home De ce acoperiș verde De ce acoperiş intensiv

De ce acoperiş intensiv

21 min de citit
0
5,652
De ce acoperiş intensiv

Cunoaștem faptul că primele acoperișuri verzi sunt amintite în istorie încă dinaintea erei noastre, iar nevoile și tendințele secolului XX au readus in arhitectură grădinile situate pe terasele și acoperișurile clădirilor. Astăzi, tot mai multe state din lume implementează și promovează acoperișurile verzi. În Elveția normele legislative impun ca orice acoperiş nou construit, mai mare de 500 de mp, să fie realizat utilizând un astfel de sistem, iar în Germania, în acest moment, 10% din totalul acoperișurilor sunt verzi.

Fie că se alege o modalitate mai simplă și mai puțin costisitoare, ca un acoperiș verde extensiv, fie că avem posibilitatea de a ne amenaja un mic parc pe clădire, avantajele construirii unei asemenea oaze de verdeață sunt considerabile.

Diferențierea între acoperișurile verzi extensive sau intensive – care la rândul lor pot fi semi – intensive sau intensive –, se face în primul rând în funcție de tipul de vegetația aleasă.

La alegerea tipului de acoperiș verde trebuie luate în considereare: ­
  • particularitățile proiectului clădirii
  • modul de folosire a spaţiului verde astfel creat
  • condițiile climaterice ale zonei
  • posibilitatea asigurării unei maintenanţe adecvate (posibilități tehnice de irigare și buget alocat pe termen lung)
  • structura de rezistență a construcției

Acoperișul verde extensiv ultraușor, ușor cu greutate pe suprafață între 60 kg/m² și 150 kg/m², determinată în primul rând de grosimea substratului, este pretabil pentru specii de plante cu masă radiculară mică, rezistente la condiții climaterice extreme, cum ar fi radiații ultraviolete, secetă, îngheț. Sunt ideale plantele suculente, cum ar fi Sedumul (floare grasă), care solitar sau în diferite combinații cu plante perene (garofiță de câmp, cimbrișor etc.) oferă un aspect deosebit în toate anotimpurile.

Acest tip de acoperiș verde implică costuri mai mici de amenajare și costuri ulterioare de întreținere foarte scăzute, obiectivul utilizării unor astfel de plante este acela de a asigura o vegetaţie naturală sălbatică nepretențioasă.

Vegetaţia de pe acoperişurile verzi de tip semi­intensiv este formată în principal din ierburi, plante perene, arbuşti, tufe de dimensiune foarte mică. Folosirea plantelor în sisteme semi- intensive nu presupune măsuri speciale pentru întreţinerea lor, totuși unele specii de plante pot să necesite udare periodică, fertilizare anuală, tundere regulată. Grosimea substratului este de minim 20­-30 cm pentru a asigura condiții optime plantelor alese.

În cazul acoperișului verde intensiv deja putem vorbi de grădini în propriul sens al cuvântului, chiar adevărate amenajări peisagistice. Odată ce s­a stabilit faptul că rezistența structurii de rezistență a clădirii, portanța elementelor suport ne permite realizarea unui asemenea proiect, structura vegetală a acoperișului verde intensiv poate fi alcătuită din orice tip de ierburi, plante anuale sau perene, tufe, arbuşti, copaci (chiar cu înălțime de 5-8 m), respectând anumite reguli speciale de plantare a acestora (ancorare, fixare adecvată pentru a fi protejate de acțiunea vântului).

Acest tip de vegetație necesită îngrijire, udare, fertilizare corespunzătoare, iar substratul cu caracteristici speciale va avea o grosime considerabilă cuprinsă între 30­-150 cm.

Amenajarea unui acoperiș verde intensiv implică, nu în ultimul rând și anumite condiții tehnice și legale:
În cazul clădirilor noi, proiectarea structurilor construcţiilor cu acoperişuri verzi se face conform reglementărilor în vigoare pentru toate clădirile din clasele respective de importanţă.
În cazul clădirilor existente, este necesara efectuarea unei expertize tehnice pentru evaluarea nivelului de siguranţă disponibil la încărcări verticale şi seismice în situaţia existentă şi după aceea realizarea acoperişului verde.
Expertiza pentru evaluarea siguranţei la cutremur va face conform prevederilor Codului P100­-3/2009
În principiu, un acoperiș ecologic intensiv se amenajează folosind același tehnologie multistrat, care se utilizează în mare parte la toate tipurile de acoperișuri verzi, diferența constând în caracteristicile și cantitățile materialelor folosite.

Desigur, fiecare proiect având specificul propriu se fac adaptări de la caz la caz, dar structura de bază a acoperișului verde intensiv se prezintă în felul următor:

La bază se întinde un strat de protecție, de închidere, dintr­o membrană antirădăcină, care să reziste la acţiunea agresivă a rădăcinilor. Dacă hidroizolaţia are certificare antirădăcini FLL acest strat nu mai este necesar.

Un strat de protecție, geomembrană, din fibre de poliester sau amestec de fibre consolidate mecanic, poliester şi polipropilenă regenerată, cu o rată de absorbţie a apei între 3 şi 6 l/m² în funcție de produs.

Strat format din plăci de drenaj și reținere a apei, cu rol asemănător cu cel al stratului de pietriș, dar cu proprietăți superioare (pietrișul neavând capacitate de retenție de apă, având greutate proprie mare etc). Plăcile, au înălțimea de 50­-80 mm, rețin apa și direcționează surplusul către scurgeri de tip „preaplin”. În funcție de model, stochează 10­-21 l de apă pe m², cu o greutate proprie de numai 2-­4 kg/m². Acoperișul verde intensiv fiind destinat circulației pietonale, plăcile de drenaj utilizate sunt rezistente la compresiune cu valori între 25 kN/m² și 35 kN/m².

Un voal din fibre de polietilenă, gros de 1 -­ 2 mm, ce formează un strat de filtrare care împiedică colmatarea, umplerea stratului de drenaj cu particule fine din substrat și stratul de vegetație.

Substratul pentru vegetație. Ca spațiu pentru rădăcinile plantelor, este hotărâtor pentru supraviețuirea și dezvoltarea acestora. La acoperișurile verzi intensive se întinde în grosimi între 20-150 cm, în funcție de condiții climaterice și de tipul de vegetație folosita. În compoziția acestuia intră, de regulă, materiale reciclate dar și materiale naturale, ca țiglă șpliț, perlit, piatră ponce, zgură vulcanică, fibre de turbă, fire vegetale biodegradabile măcinate de regulă la granulații între 1–40 mm. Cel mai important criteriu pentru alegerea unui anumit tip de substrat vor fi capacitatea de stocare a apei, care poate varia între 25 și 40% din volum, permeabilitatea și stabilitatea structurală.

Stratul de vegetație propriu zis este similar cu a unei grădini de la nivelul solului, putând fi foarte bogat ca varietate de specii, cele mai importante criterii în alegerea acestora fiind clima și microclima amplasamentului, precum și rata lor de creștere anuală. Se recomandă plante perene sau anuale, arbuști, în special specii autohtone sau care s­au aclimatizat zonei respective. La plantele lemnoase, conifere sau foioase se urmăresc câteva caracteristici generale: subarbuşti sau arbuşti, cu înălţimea maximă 1,5­ – 2 m; cu tulpini târâtoare sau erecte; adaptaţi la uscăciune (specii xerofile, xero­mezofile), relativ rezistenţi la ger. Copacii utilizați trebuie sa fie ancorați corespunzător astfel ca centrul lor de greutate să fie cât mai jos plasat, și să nu existe riscul dislocării lor de către un vânt puternic (există dispozitive speciale de ancorare – vezi meniul Elementele acoperişului verde).

Proiectul peisagistic se va realiza în concordanță cu proiectul structurii acoperișului verde. De exemplu, o formulă folosită este: „înălţimea de creştere/10 = grosimea constructivă a substratului”. Un acoperiș verde intensiv astfel realizat, are o înălțime constructivă de peste 30­-150 cm, cu o capacitate de retenție a apei de 30-150 l/m² și o greutate de suprafață, în stare saturată intre 300­-700 kg/m².

Desigur, aceste valori sunt orientative, ele fiind influențate de condițiile impuse de arhitectura peisagistică a proiectului. Există posibilitatea combinării teraselor verzi intensive cu parcări pe acoperiș, elementele de drenaj și retenție de apă putând fi continuate și sub suprafețele carosabile astfel facilitând o folosire judicioasă a apelor pluviale și totodată creând insule verzi pe acoperiș, care pe lângă aspectul decorativ să permită umbrirea naturală a mașinilor parcate.

Întreținerea acoperișului verde intensiv se realizează în două etape distincte: ­
  • întreţinerea după plantare, care poate dura până la doi ani, în care are loc procesul de consolidare a plantelor
  • întreţinerea pe perioada de serviciu a acoperişului verde, care presupune inspecţia periodică şi îndepărtarea plantelor uscate sau a buruienilor în cazul acoperişurilor semi- intensive

Acoperişurile terasă tip grădină intensivă necesită o întreţinere dedicată, în funcţie de utilizarea terasei respective şi care ţine cont de nevoile plantelor corespunzătoare fiecărui anotimp, de perioada lor de creştere, înflorire etc, astfel încât în orice moment din an terasa respectivă să aibă un aspect controlat. Întreținerea teraselor verde intensive tip peisaj inglobează toate operațiunile care s­ar face într­o grădină cu aceeaşi structură peisagistică de la nivelul solului însă aici se pune un accent mai mare pe asigurarea unei umidități adecvate a substratului, asigurarea aunui aport adecvat de îngrașăminte cu cedare lentă, precum și păstrarea cât mai compactă mai ales a plantelor cu rată de creștere mare.

O grădină suspendată, astfel construită ne va oferi, pe lângă avantajele ecologice și financiare o satisfacție estetică deosebită. Chiar și în spațiul urban, ne putem crea un colț de natură, cu o floră diversă, amenajate după propriile gusturi, fie că ne dorim o grădină rustică sau japoneză, ori de ce nu, grădină englezească. Aceste spații pot avea funcțiile unui parc în miniatură unde oamenii au posibilitatea să se odihnească, să se plimbe, să fumeze 🙂 în cazul în care acest lucru nu este permis în clădirile de birouri, devenind spații de relaxare care ridică atractivitatea acestor clădiri și implicit valoarea lor pe piață.

Pentru a afla costurile acoperișului verde tip intensiv cereți oferta de preț personalizată punându-ne la dispoziție cât mai multe detalii (planuri, proiecte, sectiuni, sau doar poze, descrieri ale proiectului Dvs).

Vă oferim soluţii optime pentru realizarea unui acoperiş verde intensiv sau semi-intensiv, un mic parc, o oază de peisaj pe clădire, cu rol de recreere, având avantaje considerabile. Ţinând cont de particularităţile clădirilor, de condiţiile climaterice, de posibilităţile tehnice de întreţinere, vă stăm la dispoziţie încă din faza de proiectare, în condiţii tehnice şi legale, conform reglementărilor în vigoare, pentru amenajarea şi întreţinerea acoperişului verde intensiv.

Asigurăm proiecte şi soluţii peisagistice de înaltă precizie al substraturilor acoperişului verde, în condiţii de siguranţă al plantării de arbuşti, copaci, chiar şi a celor cu înălţimi mai mari, şi cu orice elemente asemănătoare a unui parc de la nivelul solului. Fiecare amenajare de acoperiş verde realizat de noi va avea cel mai bun raport cost/eficienţă/siguranţă în exploatare, adaptate specific proiectului Dvs.

Realizăm la cheie, cu materiale moderne și ecologice, durabile, cu vegetaţie adaptată pentru fiecare tip de acoperiş şi la preferinţele Dvs. Indiferent dacă doriți un acoperiș verde intensiv sau unul extensiv, de tip peisaj sau de tip grădină, sau dacă structura de rezistență a acoperișului actual vă obligă la asumarea unor concesii care impun realizarea unui acoperiș cu vegetație ultraușoară sau ușoară, dacă vă doriți o grădină verticală amplasată pe pereții interiori sau exteriori pentru un aspect spectaculos, sau doar pentru o izolare fonică accentuată, sau ca funcția ecologică al acoperișului verde să fie completată de montarea de panouri solare, vă stăm la dispoziție cu proiecte, soluții de sistem, devize de acoperiș verde, consultanță de specialitate.

  • Avantajele acoperişului verde

    Avantajele acoperişului verde

    Circulă o mulţime de informaţii despre avantajele acoperişurilor verzi. Se spune, că scade…
  • De ce acoperiş extensiv?

    De ce acoperiş extensiv

    Călătorind prin nordul Europei, prin țările scandinave sau pe teritoriul Marii Britanii, n…
  • De ce să ne alegeți pe noi

    De ce să ne alegeți pe noi

    De ce să ne alegeţi pe noi? Ne plac acoperişurile verzi şi pentru noi fiecare proiect nou …
  • Acoperișuri verzi – Greșeli frecvente

    Un acoperiș verde proiectat și construit în mod corect, de către specialiști în terase ver…
Mai multe din  De ce acoperiș verde